Cupping

cupping

 

Cupping therapie of cupping massage is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het op vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt hierdoor extreem goed doorbloed en door reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.     

 

Indicatie:

-      hoofdpijn en migraine

-      schouderklachten

-      frozen shoulder

-      armklachten

-      rugklachten

-      stress gerelateerde spierspanning klachten

-      sportblessure

   

Behandeling 

De techniek welke ik gebruik is eigenlijk meer een afgeleide van de bindweefselmethode.  De cup wordt vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het bindweefsel c.q. spierverloop en de energiebanen. Met de cup kan de kracht/het vacuüm goed gedoseerd worden. 

De eerste keren kan de behandeling pijnlijk zijn, omdat het onderliggende weefsel verstoord is. Maar tot nu toe is het wel één van de effectiefste manieren om de pijn en spierspanning snel te verminderen. Doordat de huid vacuüm wordt getrokken, worden histamine en endorfine lokaal gestimuleerd, waardoor het behandeld gebied min of  meer wordt verdoofd. Hoe verstoorder het gebied, hoe beurser het gevoel na de behandeling is. In het ergste geval kan u vier dagen last hebben van napijn. De hersteltijd wordt elke week korter. Na de behandeling zijn zwarte tot blauwe plekken normaal; deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf. 

NB:

De behandeling is niet geschikt voor cliënten met een hoge bloeddruk of bij zwangerschap.

Bij spataderen kunnen de benen beter niet worden behandeld.

 

Blokkade 

De therapie wordt gebruikt om wat in de oosterse geneeswijze bekend staat als 'stagnatie' te verlichten. Het werd oorspronkelijk (en nog steeds) gebruikt om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn in de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen. Cupping heeft een sterke invloed op de huid, de spieren, de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Dieper gelegen en hardnekkige ‘spierknopen’ kunnen behandeld worden door het toepassing van cupping, bijvoorbeeld in combinatie met  triggerpoint-therapie.

 

Geschiedenis 

Hoewel de Chinezen de uitvinding van cupping claimen, is deze techniek al in veel oude culturen  bekend. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de vormen van cupping al bestonden bij de oude Egyptenaren. Zij gebruikten cupping bij praktisch elke aandoening en ter voorkoming van ziektes. Ook een aantal Indianenstammen en Afrikaanse stammen kenden de techniek van cupping en passen deze nog steeds toe. In China wordt cupping al zo'n 3000 jaar toegepast en in Europa vond deze oude techniek halverwege de 19e eeuw haar weg.